SYNOCAM 200 mg/500 mg comprimate filmate
ibuprofen/paracetamol
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să luaţi acest medicament deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
Utilizați întotdeauna acest medicament conform indicațiilor din acest prospect sau indicațiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări.
- Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
- Dacă după 3 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui
- medic.
- Ce este Synocam şi pentru ce se utilizează
- Ce trebuie să știți înainte să utilizaţi Synocam
- Cum să utilizaţi Synocam
- Reacţii adverse posibile
- Cum se păstrează Synocam
- Conținutul ambalajului și alte informaţii
1. Ce este Synocam şi pentru ce se utilizează
Synocam conține două substanțe active (care asigură apariția efectului terapeutic al medicamentului). Acestea sunt paracetamol și ibuprofen. Ibuprofenul aparține unui grup de medicamente numite medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS). AINS reduc durerea și inflamația și scad febra. Paracetamolul este un analgezic care acţionează într-un mod diferit faţă de ibuprofen pentru a calma durerea și febra. Synocam este recomandat pentru ameliorarea temporară a durerii de intensitate ușoară până la moderată precum: migrenă, durere de cap, durere de spate, dureri menstruale, durere dentară, durere musculară și reumatică, dureri artritice ușoare, simptome de răceală și gripă, durere în gât și febră.2. Ce trebuie să știți înainte să luați Synocam
Nu luați Synocam dacă- deja luați alt medicament care conține paracetamol
- luați oricare alte medicamente pentru ameliorarea durerii, inclusiv ibuprofen, doze mari de acid acetilsalicilic (peste 75 mg pe zi) sau alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv inhibitori specifici de ciclo-oxigenază-2 (COX-2)
- sunteți alergic la ibuprofen, paracetamol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la pct. 6)
- sunteți alergic la acid acetilsalicilic sau alte analgezice AINS
- aveți sau ați avut vreodată ulcer sau sângerare la nivelul stomacului sau duodenului (intestinul subțire)
- suferiți de tulburări de coagulare
- aveți insuficiență cardiacă, insuficiență hepatică sau insuficiență renală
- sunteți în ultimele trei luni de sarcină
- aveți mai puțin de 18 ani.
- sunteți vârstnic
- aveți astm bronşic sau ați suferit de astm bronşic
- aveți probleme cu rinichii, inima, ficatul sau tulburări gastrointestinale
- aveți Lupus Eritematos Sistemic (LES) – o afecțiune a sistemului imunitar care afectează țesutul conjunctiv, care duce la dureri articulare, modificări la nivelul pielii și tulburări ale altor organe sau alte boli mixte de țesut conjunctiv
- aveți afecțiuni gastrointestinale sau boli inflamatorii cronice intestinale (de exemplu, colită ulcerativă, boala Crohn)
- sunteți în primele 6 luni de sarcină sau alăptați
- intenționați să rămâneți gravidă
- aveţi probleme ale inimii, inclusiv insuficienţă cardiacă, angină pectorală (durere în piept) sau dacă aţi avut un infarct miocardic, intervenţie chirurgicală pentru by-pass, boală arterială periferică (circulaţie redusă a sângelui la nivelul picioarelor sau tălpilor, din cauza îngustării sau blocării arterelor) sau orice tip de accident vascular cerebral (inclusiv „accident vascular cerebral minor” sau accident ischemic tranzitoriu „AIT”).
- aveţi tensiune arterială mare, diabet zaharat, concentraţii crescute de colesterol în sânge, istoric familial de boli ale inimii sau accident vascular cerebral sau dacă sunteţi fumător.
- alte medicamente care conțin paracetamol
- alte medicamente care conțin AINS, cum ar fi acidul acetilsalicilic, ibuprofen.
- corticosteroizi comprimate
- antibiotice (de ex. cloramfenicol sau chinolone)
- medicamente antiemetice (de ex. metoclopramid, domperidonă)
- medicamente care subțiază sângele sau care previn coagularea (de ex. warfarină, aspirină, ticlopidină)
- medicamente cardiotonice (de ex. glicozide)
- medicamente care reduc valorile mari ale colesterolului (de ex. colestiramină)
- diuretice (care ajută la eliminarea excesului de apă din organism)
- medicamente antihipertensive (de ex. inhibitori de ECA, cum este captopril; beta-blocante, cum sunt atenolol; antagoniști ai receptorilor angiotensinei-II, cum este losartan
- medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar (de ex., metotrexat, ciclosporină,tacrolimus)
- medicamente pentru manie sau depresie (de ex., litiu sau ISRS)
- mifepristonă (pentru întreruperea sarcinii)
- medicamente HIV (de exemplu zidovudină)
- flucloxacilină (antiobitic), din cauza unui risc grav de anomalie a sângelui și a lichidelor (acidoză metabolică cu decalaj anionic ridicat) care necesită tratament de urgență și care poate apărea în special în caz de insuficiență renală severă, septicemie (atunci când bacteriile și toxinele acestora circulă în sânge, ducând la deteriorarea organelor), malnutriție, alcoolism cronic și dacă se utilizează dozele maxime zilnice de paracetamol.
3.Cum să utilizaţi Synocam
Luați întotdeauna acest medicament exact așa cum este descris în acest prospect sau așa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutați cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă nu sunteți sigur. Pentru administrare orală și numai pentru utilizare de scurtă durată (nu mai mult de 3 zile). Utilizați numai doza minimă eficientă pentru cea mai scurtă durată necesară pentru a reduce simptomatologia. Nu luați Synocam mai mult de 3 zile. Dacă simptomele se agravează sau persistă sau dacă administrarea medicamentului este necesară mai mult de 3 zile adresaţi-vă medicului dumneavoastră. Adulți: Doza recomandată:1 comprimat administrat cu apă și alimente, de până la 3 ori pe zi. Se va lăsa un interval de cel puțin 6 ore între doze. Dacă după administrarea unui singur comprimat simptomele nu se reduc, atunci puteți lua maximum 2 comprimate de până la trei ori pe zi. Nu utilizați mai mult de 6 comprimate într-o perioadă de 24 de ore (echivalentul a 1200 mg ibuprofen și 3000 mg paracetamol pe zi). Utilizarea la copii și adolescenți Nu este recomandat copiilor și adolescenților sub 18 ani. Dacă luați mai mult Synocam decât trebuie Dacă aţi luat mai mult Synocam decât trebuie sau dacă un copil a înghițit Synocam din greşeală, întotdeauna contactați-l pe medicul dumneavoastră sau mergeți la Camera de gardă a celui mai apropiat spital pentru evaluarea riscului și aplicarea măsurilor necesare. Simptomele pot include greață, durere de stomac, vărsături (pot conține urme de sânge), dureri de cap, zgomot în urechi (tinitus), confuzie și spasme oculare. La doze mari au fost semnalate probleme de somnolență, dureri în piept, palpitații, pierderea cunoștinței, convulsii (în principal la copii), slăbiciune și amețeli, sânge în urină, senzație de frig și probleme de respirație. În caz de supradozaj, solicitați imediat control medical, chiar dacă vă simțiți bine, din cauza riscului de afectare întârziată gravă a ficatului. Dacă uitaţi să utilizaţi Synocam Nu luați o doză dublă pentru a compensa doză uitată. Dacă ați uitat să luați o doză, luați-o imediat ce vă amintiți și apoi luați doza următoare la un interval de cel puțin 6 ore.4. Reacții adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. ÎNCETAȚI SĂ LUAȚI medicamentul și spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți:- arsuri la stomac, indigestie
- semne de sângerare intestinală (dureri severe de stomac, vărsături cu sânge sau lichide care arată ca zaţul de cafea, scaun cu sânge, scaun negru ca păcura)
- semne de inflamație a membranei care acoperă creierul, cum sunt: gât înțepenit, dureri de cap, greață sau vărsături, febră sau senzație de dezorientare
- semne ale unei reacții alergice severe (umflarea feței, limbii sau a gâtului, respirație dificilă sau agravarea astmului bronşic)
- reacție severă la nivelul pielii cunoscută sub numele de sindrom DRESS (frecvență necunoscută). Printre simptomele DRESS se numără: erupții trecătoare pe piele, febră, umflarea ganglionilor limfatici și o creștere a eozinofilelor (un tip de celule albe din sânge)
- reacție severă a pielii, cum sunt pustulele (frecvență necunoscută).
- dureri de stomac sau disconfort, stare sau senzație de rău, diaree
- valori mari ale enzimelor ficatului (apărute în testele de sânge)
- transpirație excesivă
- umflare
- dureri de cap și amețeli, flatulență și constipație, erupții trecătoare pe piele, umflare a feței și mâncărime
- reducerea numărului de globule roșii sau creșterea numărului trombocitelor (celule cu rol în coagularea sângelui)
- reducerea numărului de celule sanguine (cauzând dureri în gât, ulcerații bucale, simptome asemănătoare gripei, epuizare severă, sângerare inexplicabilă, vânătăi și sângerare nazală)
- tulburări de vedere, zgomot în urechi (tinitus), senzație de învârtire
- confuzie, depresie, halucinații
- oboseală, stare generală de rău
- reacții severe ale pielii, cum sunt formarea de vezicule
- tensiune arterială mare, retenție de apă
- probleme ale ficatului (care provoacă îngălbenirea pielii și a albului ochilor)
- probleme renale (care provoacă creșterea sau scăderea frecvenței urinării, umflarea picioarelor)
- insuficiență cardiacă (care provoacă dificultăți de respirație)
- erupție roșie, trecătoare pe piele, cu aspect solzos, cu umflături sub piele și vezicule localizate în special la nivelul pliurilor pielii, torace și extremitățile superioare, însoțită de febră la inițierea tratamentului (pustuloză exantematică generalizată acută). Nu mai folosiți Synocam dacă dezvoltați aceste simptome și solicitaţi imediat control medical. Vezi și punctul 2.
5. Cum se păstrează Synocam
Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister și pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective. A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină. Acest medicament nu necesită condiţii de temperatură speciale de păstrare. Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.6. Conținutul ambalajului și alte informații
Ce conţine Synocam- Substanțele active sunt paracetamol și ibuprofen. Fiecare comprimat filmat conține 200 mg ibuprofen și 500 mg paracetamol.
- Celelalte componente sunt: