Synocam.ro

CE CAUZEAZĂ DURERILE MENSTRUALE ȘI CUM LE POȚI ATENUA RAPID?

De cele mai multe ori, perioada menstruală tinde să ne strice aproximativ o săptămână din lună printr-un episod de durere; motiv pentru care majoritatea dintre noi îl privim ca fiind o normalitate. Multe dintre noi credem că această durere este ceva ce vine la pachet odată cu menstra, ne mai întrebându-ne care sunt factorii ce declanșează disconfortul.

Care este cauza durerilor menstruale?
În termeni medicali, durerile menstruale sunt denumite dismenoree, 80% dintre femei confruntându-se cu ele într-un anumit stadiu al vieții. Aceste dureri se manifestă începând cu perioada adolescenței și pot persista până la menopauză.

Dismenoreele se împart în două categorii: dismenoree primară și dismenoree secundară. Pentru mai multe informații despre această distincție vă recomand articolul „Cum sunt clasificate durerile menstruale?”.

Factorul care joacă cel mai important rol în apariția durerilor este reprezentat de prostaglandine – substanțele chimice produse de uter ce fac mușchii acestuia să se strângă și să se relaxeze, provocând bine cunoscutele crampe.

Într-o explicație cât mai simplă a modului de acțiune a prostaglandinelor în primele zile de menstruație, peretele uterului se contractă mai puternic pentru a ajuta mucoasa interioară să se scurgă. În sens mai complex, peretele uterului se contractă pentru a ajuta la comprimarea vaselor de sânge ce căptușesc uterul, iar acest lucru întrerupe temporar aprovizionarea cu sânge și oxigen a uterului. Fără oxigen, țesuturile din uter eliberează substanțe chimice care declanșează durerea. Totodată, în momentul în care corpul nostru eliberează aceste substanțe chimice, el produce prostaglandine care contractă mai mult mușchii uterului, iar intensitatea durerii resimțite crește.

În același timp, în cazul dismenoreei secundare factorul declanșator este unul de ordin medical. Dismenoreea secundară se manifestă prin simptome cu intensitate mult mai mare și au o durată mai îndelungată comparativ cu dismenoreea primară care este cea mai comună în rândul femeilor. Așadar, stările de greață, crampele sau orice simptom asociat celei dintâi dureri își vor face simțită prezența mult mai agravant.
Cele mai cunoscute afecțiuni care cauzează dismenoreea secundară sunt cele de la nivelul sistemului reproducător, precum endometrioza.

Cum atenuăm/combatem durerile ce ne perturbă săptămâna?
Acum că am înțeles modul în care corpul nostru reacționează în această perioadă
delicată, e timpul să descoperim metodele rapide și eficiente prin care putem
diminua durerea.

Dacă ne situăm în momentul în care perioada menstruală ne-a ruinat deja ziua și nu știm cum să ne tratăm rapid, atunci recomandarea ar fi administrarea unui
medicament ce are în combinația lui atât o substanță analgezică, cât și una antiinflamatoare.

Synocam îmbină armonios cele două substanțe, având în compoziția lui paracetamol și ibuprofen, pentru o ameliorare considerabilă (temporară) a durerii menstruale.

Pentru ajutor suplimentar în atenuarea disconfortului, putem încerca diverse metode:
O baie cu uleiuri aromaterapeutice – conferă o relaxare atât la nivel fizic, cât și psihic
Un masaj abdominal sau la nivelul spatelui – nu strică nimănui, cu atât mai puțin în perioada menstruală, ajutând la diminuarea contracțiilor generate de
prostaglandine
O pernă încălzită sau o sticlă cu apă caldă pusă pe abdomen – poate fi un adevărat colac de salvare în această perioadă a lunii, deoarece căldura relaxează mușchii și alungă crampele
Haine comode – blugii strâmți nu reprezintă cea mai bună alternativă în perioada menstruală, deoarece abdomenul nu mai dorește o presiune suplimentară. Încercați să optați pentru haine vaporoase sau dintr-un material
moale
Yoga sau pilates – un program regulat de exerciții înainte și în primele zile ale perioadei menstruale poate face diferența, deoarece ajută la combaterea durerilor prin relaxarea mușchilor și îmbunătățește circulația sângelui din zona pelvină

Este bine ca orice femeie să-și cunoască corpul, împreună cu procesele naturale manifestate de acesta, deoarece el ne poartă prin tumultul activităților cotidiene.
În urma parcurgerii acestui articol ar trebui să recunoaștem cât de important este să ne ascultăm corpul, pentru a ști când să-i oferim momentul de repaus de care are nevoie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *