În termeni medicali, durerile menstruale sunt denumite dismenoree și constituie o parte din ciclul menstrual ce își face simțită prezența înainte sau în primele zile ale menstruației. Acestea pot varia în intensitate și se caracterizează prin disconfort la nivelul abdomenului inferior sau spatelui.
Fie că vrem sau nu, pentru cele mai multe femei, medicamentele sunt cea mai la îndemână formă de ameliorare a durerilor din timpul menstruației. Indiferent de intensitatea durerii, femeile experimentează numeroase simptome ce le pot afecta productivitatea sau starea de spirit.
Conform studiului realizat de British Medical Journal, ~14% dintre femei au raportat absenteism, luându-și liber de la locul de muncă sau de la școală în timpul perioadei menstruale. În urma aceluiași studiu, 80% dintre participante au raportat scăderea productivităţii de-a lungul perioadei menstruale, fiind puse în situația în care au continuat să lucreze sau să studieze, cu toate că se simțeau rău și aveau simptome care le influențau nivelul de productivitate.
De asemenea, în această perioadă delicată, starea de spirit a femeilor suferă transformări, ele simțindu-se deprimate, irascibile, anxioase și chiar depresive.
Cum clasificăm durerile menstruale?
În ceea ce privește clasificarea durerilor menstruale sau dismenoreei discutăm despre două tipuri, mai exact dismenoreea primară și secundară.
• Durerile menstruale primare (dismenoreea primară)
– este cea mai frecventă durere pe care majoritatea femeilor o resimt
– sunt recurente și nu sunt cauzate de alte boli
– se manifestă în partea inferioară a abdomenului, spatelui sau coapselor
– apar cu o zi sau două înainte sau odată cu sângerările menstruale
– intensitatea durerilor poate fi moderată sau severă, dar scade odată cu înaintarea în vârstă sau după prima sarcină
– intervalul de timp în care se pot manifesta variază între 12 si 72 de ore
– principala sursă a durerilor o prezintă modificarea prostaglandinelor, ce sunt responsabile de senzația de crampe (contracții abdominale)
– simptomele ce pot apărea sunt starea de greață și vărsături, diaree sau oboseală
• Durerile menstruale secundare (dismenoreea secundară)
– sunt provocate de o afecțiune la nivelul sistemului reproductiv sau de o infecție
– au durată mai lungă spre deosebire de cele primare
– cea mai cunoscută sursă a acestor dureri o constituie endometrioza – o afecțiune dureroasă ce se dezvoltă la nivelul uterului
– alte cauze ce pot provoca aceste dureri sunt reprezentate de adenomioză, stenoză cervicală, fibroame și boala inflamatorie pelvină (inflamaţie a uterului şi/ sau a trompelor uterine)
Care sunt principalele simptome asociate durerilor menstruale?
La nivel global, aproape 71% dintre fetele adolescente și femeile sub 25 de ani au raportat dureri și tulburări menstruale. Cele mai răspândite simptome menstruale cu care femeile se confruntă sunt constituite de:
• Stare de oboseală
• Crampe puternice sau trepidante
• Stare de greață
• Dureri de cap
• Amețeală
• Dureri de spate
• Tulburări digestive (diaree, vărsături)
În același timp, pot exista și simptome în perioada premenstruală cum ar fi: sensibilitatea sânilor, dureri de cap, senzație de balonare și posibilă creștere în greutate.
Cum putem elimina sau ameliora durerea?
În momentul în care durerea menstruală ajunge să aibă impact asupra bunei desfășurări a activităților zilnice, ne dorim să ameliorăm durerea resimțită. În perioada menstruală, Synocam îți poate fi alături, având două substanțe active, una analgezică și una anti-inflamatoare, ce au ca efect dispariția durerii prin acțiunea directă asupra zonei de disconfort.
Majoritatea femeilor nu recunosc întotdeauna că durerea lor poate reprezenta o problemă de sănătate și adesea cred că este doar ceva ce trebuie să suporte. Deși, cele mai multe dintre noi gestionăm aceste dureri prin administrarea de tratament medicamentos, în momentul în care durerile devin din ce în ce mai intense și medicamentele care funcționau anterior nu mai au efect, este necesar consultul la medicul ginecolog.